LA FONT DE LA FIGUERA, situada en l’extrem oest de la comarca de La Costera, és un municipi de 2200 habitants pròxim a les poblacions de Moixent, Xàtiva, Villena, Ontinyent, Fontanars del Alforins, Albaida o Ènguera, en les comarques centrals del País Valencià. Com a poble d’interior, en el paisatge conviuen èmplies zones de muntanya de pins, amb extensions agraries de vinya. oliveres, cereals y árbres fruiters. De fet la seua principal activitat econòmica és l’agricultura y sobretot, el vi.

PRODUCTES TÍPICS
Entre tots destaquen els vins per la seua qualitat i varietats, produits i embotellats des del celler cooperativa on la seua tradició i nove tecnologies conviuen per a l’excel-lent resultat dels seus caldos. L’abundancia i la qualitat de l’aigua de la Font de la Figuera, ha fet possible el seu embotellat i venda. Actualment es distribuix per tota Espanya.

GASTRONOMIA
La gatxamiga, La “Borreta” (abadejo, floricol, nyores, alls, oli, llorer i aigua) se servix amb allioli. L’olla de Pascua, olla de vedella, pollastre, cigrons, creilla, fesols verds i amb el caldo es buillen les “faseduras” fetes amb sang de pollastre. Gaspatxos manxecs. “L’Anxela” plat típic d’hivern (arròs, fesols, nap, cor, melsa i pulmó de porc, picat amb ametles, canella y jolivert) Coca de pimentó y tomaca. Embotits artesanals.

REBOSTERIA
La Font de la Figuera compta amb un bon assortiment de forns que mantenen viva una tradició rebostera de que destaquen: Rollets de flora, de candial, de most, d’aiguardent, arrissats d’ametla, mona de pasqua, coca de xiritxofles, bunyols y pasttissos de moniato.

FESTES
El calendari festiu del nostre poble és llarg i variat. S’inicia en l’actualitat amb les dotze campanades del noy any en què es desenrotlla la Volta amb Calçotets, on els més atrevits donen diverses voltes a la plaça del poble coincidint amb l’entrada del noy any. En el mes de febrer es realitzen amb motiu del Carnestoltes la “enfarinà” i disfresses. La Pasqua és celebrada amb diversos actes religiosos, lúdics, etc., on una inmensa part de la població la dediquen a realitzar menjars i passejades campestres. El Mig Any Fester ve a coincidir amb el primer cap de setmana de mes de juny, amb desfilades informals de les diverses comparses de moros, cristians i contrabandistes. Agost té com a festivitat que se celebra amb revetla popular el dia del Crist. Les festes patronals coincidixen amb el mes de Setembre, am múltiples i variades activitats esportives, culturals i recreatives, destacant la solta de caps braves i l’original “dansà” ib cebtenar de balladors/balladores mantenen viva una tradició d’añys. Arribat el mes de Desembre i coincidint amb el pont de la Constitució se celebren les festes de moros, cristians i contrabandistes, amb romeria a l’ermita, desfilades de comparses, guerriles entre bàndols i actes festers en els distints locals de les “filaes”.

MUSEU
La visita obligada al Museu Etnològic ens mostrara la recuperació d’un actic celler, així com la reconstrucció d’una vivenda d’època amb tots els utensilis. La gravació de distintes tasques agrícoles servixen per a fer-nos una idea de com es visquen en èpoques no molt llunyanes, clarament documentades i recuperades per tota una sèrie de persones que han contrubuït voluntàriament a la recopilació de la memòria d’un poble. En el museu municipal, situat en la casa de la cultura, es realitzen al llarg de l’any diverses exposicions. També hi ha una tradició belenística amb diferents expositors en el mes de Desembre.

MONUMENTS
Església Parroquial de la Natividad de la Mare de Déu del segle XVI, on es troba el retaule del pintor JOAN DE JOANES, restaurat recentment. Ermita de Sant Sebastià del segle XVI, situada al costat del vell camí d’Almansa, pròxim al portal de València. Ermita de Santa Bàrbera. En Santo Domingo excavacions arqueològiques, hi ha una xàrca de Rutes Romanes que discorren per la comarca: Via Augusta i poblat iber, amb restes arqueològiques. Monument al pintor local Joan de Joanes, monument al general Vicente Rojo. Creu dels caminants ubicada en el porta de Villena. Llavador Municipal.

PARATGES PINTORESCOS
El “Capurutxo” amb una altitud de 901m., servis per a poder realitzar excursions a peu on trobarem: La Cova Santa i la Cova del Triangle. La primera creua la muntanya de part a part i la segona comunica amb la primera. La Penya Foradà (979m) situada al costat del muntanya Capurutxo. Alt de la Silla (1004m) dividint els termes d’Almansa i La Font de la Figuera. El regaixo, per la carretera de Navalón és una zona de recreació forestal on passar un agradable dia. A les afores de poble la Basseta Pijirri servis com a zona d’expansió i passeig dominical. Les zones foestals D el Sierro i Les Clotxes conformen zones forestals de possible visita per a aquells aficionats a excrursions a peu